Kolumni julkaistu 1.4.2021 Satakunnan Viikossa.
Suomi halusi taannoin selvittää sosiaalisessa mediassa valjastettuja vaikuttamiskampanjoita, joiden kohteena on Suomen valtio tai esimerkiksi vaalit. Se pyysi Natoa tekemään raportin asiasta. Naton raportissa havaittiin vieraan valtion vaikuttamisyritysten sijaan Suomen naisvaltaiseen hallitukseen kohdistuvaa laajaa naisvihamielistä verkkohäirintää. Noin 10 % naisministereille lähetetyistä Twitter-viesteistä luokiteltiin häirinnäksi. Viestijät olivat todellisia ihmisiä.
Lähestyvät kuntavaalit näkyvät aktiivisen keskustelun lisääntymisenä sosiaalisessa mediassa. Samalla myös somen varjopuoli on nostanut päätään. Ehdokkaisiin kohdistetut asiattomuudet, uhkailut ja vihapuhe lisääntyvät. Ajatus kuntavaaleihin lähtemisestä ei tästä syystä tunnu monelle houkuttelevalta ajatukselta. Kukapa haluaisikaan asettaa itsensä maalitauluksi vihapuheelle vapaaehtoisesti?
Demokratian kannalta häirinnän lisääntyminen on ongelmallista. Moni kuntapäättäjä kokee sosiaalisen median ilmapiirin jo niin ahdistavaksi, että jättää mieluummin osallistumatta keskusteluun välttääkseen itseensä kohdistuvat hyökkäykset. Häirintä vaikuttaa erityisesti naisten halukkuuteen osallistua ja esiintyä julkisesti. Vihapuhetta kokeneista miehistä 33 %:a kertoi motivaationsa osallistumiseen vähentyneen, kun taas naisten kohdalla osuus oli yli 50 %:a. Osa nykyisistä päättäjistä harkitsee jopa politiikasta luopumista vihapuheen takia.
Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon osallistuminen on jokaisen ihmisen perusoikeus, mutta vihapuhe uhkaa romuttaa sen toteutumisen. Mikäli häirinnän yleistyminen jatkuu, on lopulta vaarana, että demokratiassa yhä harvemman ääni pääsee kuuluviin.
Politiikkaan tarvitaan laaja edustus erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. Jotta päätöksenteon areenat, kuten kaupunginvaltuustot ja eduskunta, kuvastaisivat yhteiskuntaa aidosti, on tärkeää, että ehdolla on niin naisia kuin miehiä, nuoria ja iäkkäämpiä, sekä erilaisten ammatti- ja vapaa-ajan ryhmien edustajia.
Jokaiselle ehdokkaalle on taattava vaalirauha ja mahdollisuus kampanjoida itselleen tärkeiden asioiden puolesta ilman pelkoa häirinnästä. Toivonkin siis malttia kuntavaalikentille.