Vielä kalastuslain uudistuksesta

Satakunnan Kansan pääkirjoituksessa käsiteltiin 13.10. kalastuslain uudistamista ja erityisesti yli 65-vuotiaiden kalastusmaksua. Pääkirjoituksen mukaan yli 65-vuotiaden vapautus kalastusmaksusta on SDP:lle tiukka periaatekysymys, josta ei haluta perääntyä. Kirjoituksessa myös todetaan, että nyt ollaan uudistuksessa heittämässä lasta pesuveden mukana järveen, vaikka eläkeläisille maksuton kalastusoikeus kelpaisikin.

Pääkirjoitus on oikeassa siinä, että demareille kyse on periaatteesta. SDP:n aloitteesta vuonna 1997 tehtiin kalastuslain muutos, jonka myötä kalastusmaksu poistettiin 65 vuotta täyttäneiltä. Samalla luotiin onkimiselle ja pilkkimiselle jokamiehenoikeudet sekä läänikohtainen viehekortti. Nämä ovat edelleen tärkeitä saavutuksia.

35 eurolla ei ole kansantaloudellisesti suurta merkitystä, mutta monelle eläkeläiselle 35 euroa voi olla merkittävä rahamäärä. Meillä on paljon hyvin toimeentulevia eläkeläisiä, mutta myös paljon sellaisia, jotka eivät kerta kaikkiaan meinaa tulla eläkkeellään toimeen. Alussa 35 euron maksun on kaiken lisäksi ennakoitu nousevan tulevaisuudessa. SDP:n tarkoituksena ei ole jarruttaa tarpeellista ja kaivattua kalastuslain uudistusta, mutta SDP ei voi myöskään hyväksyä kalastusmaksuesitystä, joka lisäisi kustannuksia eläkkeensaajille ja vaikuttaisi heikentävästi tämän ryhmän mahdollisuuksiin toteuttaa harrastustaan.