Myös jokaisen muun allekirjoittajan nimi on helposti löydettävissä eduskunnan verkkosivuilta. Asiaan ei liity minkäänlaista salailua.
On totta, että allekirjoittaneiden joukosta ei löydy jokaista lakialoitetta kannattavaa kansanedustajaa. Heillä jokaisella on varmasti omat syynsä allekirjoituksen puuttumiseen. Kun toisessa vaakakupissa on tasa-arvo ja kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä, ovat perustelut toivottavasti tarkkaan mietittyjä.
Vaikka lakialoitteen etenemisprosessi voi tuntua toisarvoiselta itse asiaan verrattuna, ei asia käytännössä ole näin yksinkertainen. Lakialoitteella ei ole vähintään 100 allekirjoittajaa, eli se ei ole lainsäätämisjärjestyksessä kiireellisimpien joukossa. Jos poikkeava menettelytapa kuitenkin sallitaan yhdelle lakialoitteelle, on tärkeä miettiä, millä perustein joku toinen taas jätetään käsittelemättä.
Keskinäisen syyttelyn ja ennakkoluulojen levittämisen sijaan asiaan on nyt pohdittava konkreettisia ratkaisuja. Tässä Helsingin Sanomat esitti varteenotettavia ehdotuksia. Yhden tahon syyttäminen koko lakialoitteen jumiutumisesta ei kuitenkaan ole rakentavaa, vaan lisää turhia ennakkoluuloja lainsäätäjiä kohtaan. Eikö ennakkoluulojen poistamisesta lakialoitteessakin lopulta ollut kyse?
Aino-Kaisa Pekonen (vas)
Jaana Pelkonen (kok)
Kristiina Salonen (sd)
Jani Toivola (vihr)
Stefan Wallin (rkp)