Tarvitsemmeko todella Neuvola Oy:tä?

Perusterveelle aikuiselle sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat tärkeiksi usein raskauden ja lasten syntymän myötä. Neuvola näyttääkin vanhemmiksi tuleville järjestelmästämme sitä parasta puoltaan. Tuo hyvinvointiyhteiskuntamme yksi tukipilari on myös joutumassa remonttiin sote-uudistuksen myötä. Neuvolatoiminnan sisällöstä ei kuitenkaan sote-uudistuksessa kukaan ole puhunut mitään. Pääministerin suulla olemme kuulleet, että mahdollinen yhtiöittäminen ei muuta kuin kyltin katolta muotoon Neuvola Oy. Onko asia todellisuudessa kuitenkaan näin?

Jos sote-uudistuksen myötä neuvola pilkotaan useiden palveluntuottajien toiminnaksi, saavat lapsemme toki vastakin tarvitsemansa punnitukset. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, että osalla vanhemmista on varaa ostaa kaikki lisäpalvelut, mitä tulevat neuvolat tarjoavat. Osa näistä palveluista on sellaisia, joista jokainen lapsi hyötyisi. Osa taas sellaisia, jotka tuovat mielenrauhaa vain vanhemmille. Jonkun lapsen kohtaloksi voi muodostua se, että vanhemmat vaihtavat palveluntuottajaa, jolloin kenellekään ammattilaiselle ei pääse syntymään todellista kuvaa perheen tilanteesta.

Nykyisen neuvolamme vahvuutena on ollut se, että yli 99% lapsistamme saa täysin samat palvelut hyvän elämänalun turvaamiseksi. Moni vanhemmaksi tuleva ei siksi niinkään kaipaa erilaisia palveluntuottajia neuvolalle, vaan sisältöä joka antaa turvaa tulevaan ja tukea uuteen elämänvaiheeseen. Julkisten palveluiden säästöjen myötä neuvolastakin on karsittu palveluja. Esimerkiksi kotikäyntien määrä on vähentynyt. Ei siis ole sattumaa, että viime vuosina trendiksi onkin tullut ostaa yksityisiltä markkinoilta lisäpalveluita, kuten esimerkiksi 4D -tutkimuksia ja synnytysvalmennusta.

Jatkossa vanhemman onkin ensin pystyttävä vertailemaan palveluntuottajia löytääkseen neuvolan. Sen lisäksi on varauduttava säästämään rahaa lisäpalveluiden ostamiseen tai satsattava kaiken kattavaan vakuutukseen. Onkin syytä kysyä ymmärrämmekö, että paras voikin olla hyvän vihollinen? Nimittäin neuvolaan laitettu julkinen raha on tuottanut koko yhteiskunnalle hyvää yhtenäisenä rokotesuojana, terveinä lapsiryhminä päivähoidossa ja koulussa sekä varhaisempana ongelmiin puuttumisena perheissä. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman, että neuvolajärjestelmämme tavoittaa lähes kaikki odottavat äidit ja lapset. Juuri se luo tasa-arvoisemman polun terveeseen elämään kaikille lapsillemme.

Nyt myös itse vauva-arkea eläessäni olen enemmän kuin kiitollinen neuvolasta saamastani tuesta. Paremmin toimivaa julkista terveyspalvelua en ole kohdannut. Jos kaikki sosiaali- ja terveyspalvelumme toimisivat kuten neuvola, puhuisimmeko silloin yhtiöittämisistä? Tarvittaisiinko edes koko sote-uudistusta? Tuskinpa.