SDP:n Salonen: Syöpäseulontojen laajentamisella estetään yhä useampi syöpäkuolema

Suolistosyöpien seulonta laajenee valtakunnalliseen käyttöön ja samalla myös kohdunkaulansyövän seulontoja laajennetaan. Sosiaali- ja terveysministeriön antaman syöpäseulontojen laajentamista koskevan asetuksen on tarkoitus astua voimaan 1.1.2022. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää seulontojen lisäämistä tärkeänä toimena, jolla ehkäistään syöpäkuolemia.

– Jokainen syöpäseulontaan panostettu euro maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. Seulonnoilla voidaan havaita syövän esiasteita ja näin estää syöpäkuolemia. Suolistosyöpien laajeneminen valtakunnalliseen käyttöön ja kohdunkaulansyövän seulontojen ikähaarukan laajentaminen parantaa merkittävästi syöpään sairastuvien selviytymismahdollisuuksia, kun hoidot päästään aloittamaan jo varhaisessa vaiheessa, Salonen toteaa. 

Hallitus on sitoutunut syöpäseulontaohjelman laajentamiseen, joka mainitaan myös hallitusohjelmassa. Suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noin 3400 suomalaista ja heistä noin 1300 kuolee. Seulonnan avulla voidaan estää jopa 150 uutta suolistosyöpää ja 170 suolistosyöpäkuolemaa vuodessa. Kohdunkaulasyöpätapausten määrää ja niihin liittyvää kuolleisuutta on Suomessa onnistuttu vähentämään seulontojen avulla noin 80 %.

– Seulontaohjelman laajentaminen on hyvä alku. Yhteiskunnan on kuitenkin käytettävä yhä enemmän voimavaroja myös syövän tutkimukseen. Samoin lääkekorvausjärjestelmä tarvitsee remontin, sillä nykyinen järjestelmä ei pysy enää riittävällä tavalla uusimpien hoitojen perässä. Lääkekorvausjärjestelmä jättää järjestelmään väliinputoamisia, joiden takia moni harvinaista syöpää sairastava jää ilman lääkekorvauksia ja joutuu maksamaan lääkkeensä itse. Tutkimukseen ja lääkehoitojen sujuvoittamiseen panostamalla voidaan tulevaisuudessa pelastaa yhä useamman syöpää sairastavan henki, Salonen päättää.