Salonen FInferriesin Puolaan menneestä lauttatilauksesta: Eikö hallitus halua ostaa suomalaista työtä?

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) kummastelee valtion omistaman lauttayhtiön Finferries Oy:n päätöstä tilata sähkökäyttöinen maantielautta Puolasta. Salosen mukaan kotimaisilla telakoilla olisi ollut paljon sellaista osaamista, joka lautan rakentamisessa vaaditaan.

On käsittämätöntä, että tässä taloustilanteessa valtionyhtiö päättää tilata aluksen ulkomailta, kun samaan aikaan suomalaiset telakkaosaajat ovat työttöminä. Tilaus olisi tuonut työtä yhä vaikeassa tilanteessa kamppailevalle laivanrakennusalalle, niin suoraan telakalle kuin alihankkijoillekin. Suomalaisilla telakoilla on pitkä kokemus tämäntyyppisten alusten rakentamisesta, mutta tällaisilla puolalaiskaupoilla sitä menetetään ihan suomalaisten omin toimin, Salonen harmittelee.

Salonen huomauttaa, että pääministeri Sipilä vastaa nykyisessä hallituksessa omistajaohjauksesta. Pääministerillä on mahdollisuus tarkastella valtionyhtiöiden toimintaa kokonaisuuden näkökulmasta, esimerkiksi suomalaisen työllisyyden edistämisen kannalta.

Eikö hallitus halua tukea suomalaista työtä? Finferriesin tilauksen saaminen kotimaiselle telakalle olisi ollut tuhannen taalan paikka osoittaa, että täällä yhä arvostetaan suomalaista merialan osaamista. Esimerkiksi RMC uutena yhtiönä olisi hyötynyt myös kansainvälisissä kilpailuissa lauttatilauksen myötä saamastaan referenssistä. Veroeuroille, joita taas työntekijät palkastaan maksavat, olisi ollut tarvetta täällä Suomessakin. Tällainen kokonaisharkinta on omistajaohjauksesta vastaavan tehtävä, Salonen sanoo.

Valtio voi omilla toimillaan tukea sitä, että merialan osaaminen säilyy Suomessa myös tulevaisuudessa. Kilpailu telakka-alalla on yhä kovaa, mutta esimerkiksi Turun telakka on päässyt uuden omistajan myötä ja edellisen hallituksen aktiivisten toimien jälleen jaloilleen ja saanut tilauksia. Globaalisti kysyntää tulee olemaan esimerkiksi jäänmurtoon ja öljyntorjuntaan erikoistuneille aluksille, ja juuri näillä markkinoilla suomalaiset telakat voivat pärjätä myös tulevaisuudessa. Nyt alan on kuitenkin päästävä hengissä pahimman kuopan yli. Tätä kokonaisuutta tulisi katsoa myös valtion johdossa, Salonen huomauttaa.