”Me emme voi valita sitä, mihin synnymme!

Lasten köyhyysaste Suomessa on viimeisen 20 vuoden aikana lähes kolminkertaistunut. Lähes 140 000 lasta elää pienituloisessa kotitaloudessa. Vanhempien toimeentulo-ongelmat ja heidän alhainen koulutustasonsa vaikuttavat tutkimusten mukaan myös heidän lastensa tulevaisuuteen lisäämällä esimerkiksi mielenterveys- ja toimeentulo-ongelmia.

Satakuntalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) osallistui tiistaina Porissa järjestettyyn Periytyykö hyvinvointi -keskusteluun, jossa hän muistutti perheiden toimeentulon turvaamisen tärkeydestä: ”Tuoreessa hallitusohjelmassa tähän ongelmaan on etsitty ratkaisuja. Tämä on oikea tie, vaikka alussa vasta lapsiperheiden köyhyyden poistamisessa ollaankin”, painotti tuore kansanedustaja.

Perheiden toimeentulon parantamisen lisäksi Salonen muistutti kattavien perhepalveluiden ja tehokkaan kouluterveydenhuollon tärkeydestä: ”Ennaltaehkäisevä työ sosiaali- ja terveydenhuollossa tulee saada juhlapuheista arjen toimintamalleiksi.”

Kristiina Salonen pohti teemaa vielä keskustelun jälkeenkin. ”On kunnioitettavaa, että kesähelteillä käydään keskustelua myös tärkeistä asioista. Me emme voi valita sitä, mihin synnymme. Me voimme kuitenkin valita autammeko niitä, jotka tässä maassa syntyvät huonoihin oloihin. Vain sitä kautta voimme antaa kaikille tasavertaiset mahdollisuudet hyvään elämään”, Salonen toteaa.