Parisuhdeväkivalta edelleen suomalainen häpeätahra

Salonen kysyikin hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla 29.11., minkälaisia toimia se aikoo tehdä tilanteen parantamiseksi. Samaan aikaan Salonen on huolissaan myös turvakotikentässä tapahtuvista muutoksista.

–    Viimeksi Porissa ja Espoossa on tehty päätökset turvakotien sulkemisesta ja palvelutarjonnan uudelleenjärjestelemisestä. Euroopan neuvoston suosituksen mukaan Suomessa pitäisi olla 530 turvakotipaikkaa. Nyt niitä on 123 ja pian sulkemisten myötä yhä vähemmän. Turvakotien tilalle on ajateltu turva-asuntoja, mutta ne eivät ole turvakoteihin verrattava tukimuoto. Niistä puuttuu turvakotien olennaisin osa, eli väkivaltatyöhön perehtynyt ja monipuolisen koulutuksen omaava henkilökunta.

–    Kun tiedetään, että joka viides nainen on kokenut perheväkivaltaa, turvakotien määrä nykyisellään on alimitoitettu. Tilanne ei ole kestävä myöskään siksi, että väkivaltaisesta suhteesta irtautuminen vaatii merkittävää ammatillista tukea, ja taloudellisen taantuman aikana pahoinvointi perheissä kasvaa. Tämän vuoksi olisi erityisen tärkeää huolehtia turvakotipalvelujen riittävyydestä juuri nyt.

Salonen haluaa muistuttaa, että mikään ei koskaan oikeuta ketään henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan. Perheväkivalta jää usein perheen yhteiseksi salaisuudeksi. Vaikeneminen ei kuitenkaan auta uhria tai väkivallantekijää.