Palveluita ei ole pakko siirtää pois Raumalta

Kolumni julkaistu Länsi-Suomessa 13.2.2020

Luin taannoin hyvin hämmentyneenä uutista Rauman Nortamonkadun Perhekeskuksessa tehtävien raskausajan ultraääniseulontojen siirrosta Poriin. Ajattelin, että kyseessä täytyi olla väärinymmärrys. Miten muuten olisi mahdollista, että Rauma itse esittää tällaisen peruspalvelunsa siirtämistä Poriin? Valtakunnallisen uudistuksenkin tavoite tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusten osalta on juuri päinvastainen. Hallinnollinen keskittäminen ei saa johtaa autoilevien potilasvirtojen kasvuun, vaan palveluiden tulee tulla ihmisiä lähelle. Rauma on Satakunnan toiseksi suurin kunta. Olemme lähes 40 000 asukkaan kaupunki, jolla on kaikki edellytykset pitää kiinni laadukkaista ja kattavista sosiaali- ja terveyspalveluista alueellaan myös tulevaisuudessa. Miksi ihmeessä itse vaarannamme tällaisilla esityksillä tämän?

Esitys ultraääniseulontojen siirrosta Poriin tuntui epäjohdonmukaiselta myös henkilöstöhallinnollisesti. Esityksen taustaa voisi edes yrittää ymmärtää, jos kärsisimme seulontojen osalta lääkäripulasta. Rauman tilanne on kuitenkin tältä osin ollut hyvä. Ultraääniseulontoja tekee kaksi alaan hyvin kouluttautunutta lääkäriä, ja sijaisiakin on aina tarvittaessa löytynyt työhön. Jos taas kyseessä olisi ollut työnjaollinen muutos eri ammattiryhmien tehtäviin lääkärin työajan lisäämiseksi muualle, olisi järkevältä tuntunut etsiä tehtävään kätilö oman kaupungin sisältä tai tehtävänsiirto Satasairaalasta Raumalle. Näin ei ilmeisesti kuitenkaan ole tehty.

Siirtoesityksessä huomiotta tuntui jääneen myös se seikka, että lain mukaan neuvolalääkäri tekee joka tapauksessa laajan tarkastuksen alkuraskauden aikana. Raumalla tarkastushuoneessa oleva ultraäänikone olisi siis seissyt lääkärin vieressä käyttämättömänä, ja raskaana oleva olisi samasta huoneesta lähetetty palvelua hakemaan Poriin. Tällainen ei saa olla tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksien suunta.

Järjestämme palveluita alueemme asukkaille – tässä tapauksessa raskaana oleville ja heidän puolisoilleen, olivatpa he sitten ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevia tai jo lapsiperheellisiä. Asiakasnäkökulma tulisi olla tärkein toimintaamme ohjaava tekijä. Jos voimavaramme eivät jostain syystä riittäisi palvelun toteuttamiseen nykyisellään, vaan se olisi ostettava muualta, tulisi palvelu silloinkin tuoda Raumalle sen sijaan, että yli 300 lapsiperhettä ajelutetaan hakemaan peruspalveluitaan muualta. Kaikki raskausaikana tehtävät ultraäänitutkimukset huomioiden siirtoesitys tarkoittaisi pahimmillaan noin 1000 edestakaista ajoa lisää vuodessa Rauman ja Porin välillä. Näiden matkojen kustannukset jäisivät raumalaisten lapsiperheiden osalta itse maksettaviksi. Tähän päälle perheille tulisi vielä lisäjärjestelyjä pidemmän työstä poissaolon vuoksi. Ei kiitos, sanovat työn ja perheen välissä jo muutenkin tasapainoilevat lapsiperheelliset! Lapsiperheet ovat Rauman tulevaisuus. Kohdelkaamme heitä kaupungissa myös sen mukaisesti.

Tämä yksittäinen esitys tuntuu olevan jatkoa viime vuoden ikävälle poliklinikkojen siirtoesitykselle, jonka neuvottelut ovat edelleen käynnissä. Mitä on luvassa seuraavaksi? Rauman tahtotilaa tulee pikaisesti selkeyttää, sillä oma-aloitteisesti meidän ei kannata esittää palveluiden siirtoa Poriin tilanteessa, jossa sitä ei edes valtakunnallisesti pakottamalla olla tekemässä.