Pääministerin vastaus Salosen telakkakysymykseen toivoa antava

Salonen esitti eduskunnan kyselytunnilla 19.9. myös pääministeri Kataiselle kysymyksen telakasta ja Suomen tavoitteista nousta johtavaksi arktisen osaamisen maaksi. Lisäksi Salonen ehdotti, että valtio voisi toimia välittäjänä, jonka tehtävä olisi aloittaa neuvottelut STX:n kanssa Rauman telakan irrottamisesta ja myymisestä. Valtion mukaantulolla olisi luottamusta ja arvostusta herättävä merkitys alueen kehittämisestä kiinnostuneille yrityksille.

–          Pääministerin vastaus oli hyvin paljon toivoa herättävä. Hänen mukaansa on katsottava hyvin tarkkaan se mahdollisuus, voisiko arktinen laivanrakennus tuoda uuden näkökulman Rauman telakan tilanteeseen. Hän myös kutsui Raumaa unelmapaikaksi arktiselle laivanrakennukselle.

–          STX:n intressit on erotettava valtion intresseistä. On mietittävä, miten turvataan Suomen huoltovarmuus ja miten valtio auttaa arktisen strategian tavoitteen saavuttamisessa. Sen lisäksi on huomioitava, että Rauman telakalla olevaa osaamista ei saa hukata. Tämän vuoksi valtion on kirkastettava tavoitteensa.