Mistä olemme tulleet ja mihin olemme menossa?

Kansalaisten pettymyksestä kenties johtuen ennustajat puhuvat Perussuomalaisten kannatuksen noususta ja vaalivoitosta. Sosialidemokraatitkin tuntuvat pelkäävän menettävänsä ääniä heille. Täytyy todeta, että Timo Soini kyllä on ilmiömäinen. Harva ihminen esimerkiksi osaa nimetä yhtään toista perussuomalaista kansanedustajaa Timo Soinin lisäksi. Koko puolueen menestys siis nojaa yhden miehen varaan. Tällainen yhden ihmisen ympärille keskittyvä noste ei kuitenkaan voi olla kestävää. Äänestäjän tulisi tuntea poliittista järjestelmää, jotta osaisi myös arvioida tällaisen ilmiön epäilyttävätkin seuraukset. Näytöt Perussuomalaisilta nyt puuttuvat, mutta yhteinen kieli äänestäjien kanssa, populististen aiheiden nostaminen kärkiteemoiksi ja puheenjohtajan erittäin viihdyttävä esiintyminen tuntuvat vetävän joidenkin sympatian puoleensa.

Perussuomalaisten sijaan nostaisin sosialidemokraattien suurimmaksi uhaksi äänestämättä jättämisen. Miltä eduskunta näyttäisi, jos tulevissa vaaleissa merkittävä osa kansalaisista jättäisi äänestämättä? Viimeksi julkisuudessakin olemme kuulleet esimerkiksi aktiivisesti politiikkaa seuraavan suomalaisräppärin, Palefacen, harkitsevan vakavasti kannattaako enää äänestää. Vaarana siis on, että löyhästi politiikkaan linkittynyt äänestäjä ei pettymykseltään enää edes vaivaudu miettimään vaaleja saati äänestämään. Kuten tiedämme, korkeasti koulutetut ja hyvin toimeentulevat eivät helposti jätä äänestämättä. Eikä niin tule käymään tässäkään tilanteessa. Yhden äänen painoarvo voi siis tulevissa vaaleissa olla merkittävä. Uhkana on, että palaamme ajassa taaksepäin tilanteeseen, jossa koko kansaa koskevat asiat määrättiin pienen eliitin toimesta. Sitä ei kai kukaan halua. Siis kaikesta turhautumisesta ja epäuskosta huolimatta, paras tapa muuttaa järjestelmää on kuitenkin äänestää. Vain sitä kautta syntyy kuva kansalaistemme arvo- ja ajattelumaailmasta.

Näin tänään Rauman kaupunginteatterin esittämänä Luodetuulen maan. Esitys teki minuun vaikutuksen. Esityksessä tulkitaan taitavasti suomalaisen luonteen peruselementtejä, jotka vaikuttavat yhä edelleen meihin kaikesta kansainvälistymisestä huolimatta. Tarinasta löytyy myös poliittista historiaa ja maamme kipeitä muistoja kansalaissodan ajoilta. Kaikkea tätä kuvataan eri sukupolvien elämän kulkujen kautta. Väkisinkin pysähtyy miettimään, että tunnemmeko me, nykyihmiset, riittävän hyvin historiamme? Olisiko politiikka merkittävämmässä asemassa yksilön elämässä, jos tuntisimme? Uskon, että olisi.

Katsoessa kuvausta punaisten ja valkoisten taisteluista ei voi olla ajattelematta, että erot ryhmittymien välillä olivat selvät. Seuratessa työväenluokan köyhyyttä ja kurjuutta sekä siitä seuraavaa taistelua tasa-arvoisuuden ja ihmisarvon puolesta, tulee väkisinkin mieleen, että minun sukupolveni edustajat nauttivat kovalla hinnalla hankituista tasa-arvoisista mahdollisuuksista ymmärtämättä sen vuoksi tehtyjä uhrauksia. Yhteiskunnassa puhutaan aika ajoin myös veteraanien tekemästä työstä ja sitä työtä myös nuoret arvostavat. Tätä historiatietoa jaetaan kenties aktiivisemmin kouluissa ja esimerkiksi armeijassa. Hyvä niin, sillä veteraanit ansaitsevat tämän arvostuksen. Valitettavasti samaan aikaan kuitenkin kaikki politiikkaan viittaava yleistieto halutaan puolueettomuuden varjolla pitää pinnallisena ja etäisenä. Valitettavan harva kiinnostuu oma-aloitteisesti tutkimaan niiden työläismiesten ja -naisten väsymätöntä työtä, jolla tavoiteltiin kaikille kansalaisille tasa-arvoisesti parempaa yhteiskuntaa. Tässä tavoitteessa onnistuttiin, ja nimenomaisesti sosialidemokratian avulla. Kärjistäen voisi todeta, että liian monen voidessa hyvin, ei synny halua ratkaista maassamme esiintyvää epätasa-arvoisuutta tai köyhyyden ongelmia. Vanha viisaus opettaakin, että vain tuntemalla historiamme, voimme ymmärtää nykyisyyttä ja visioida tulevaa. Meidän on siis pidettävä huolta siitä, että nämä työväenpuolueen teot eivät keneltäkään unohtuisi.