Ministerisoppaa

Kiljusen sanomisista mielenkiintoisen teki se, että mediassa on arvailtu Sdp:n ministerinimiä jo pian kahden vuoden ajan. Tähän spekulaatioon haluavat ymmärrettävästi myös alueelliset toimijat nostaa oman alueensa kansanedustajia mukaan. Jos se kuitenkin tehdään väärällä tavalla, voivat seuraukset olla hyviä tavoitteita murskaavia.

Kiljusen väitetyt puheet pyynnöstä ministeriksi saivat monen kokeneen poliitikon epäilemään jutun todenperäisyyttä. Voisiko niin kokenut poliitikko tehdä niin aloittelijamaisen virheen? Politiikassa pitkään mukana olleet kun tietävät, että kiinnostusta ministerin tehtävään ei ilmoiteta lehdissä. Tällaisista henkilökohtaisista toiveista ei liioin käydä kuiskimassa edes puolueen puheenjohtajan korvaan. Ministeriksi tullaan kutsusta.

Valtaa ja vastuuta haluavan poliitikon onkin opittava, että kannukset ministerin salkkuun on hankittava vaalien lisäksi myös omiensa keskuudessa. Luottamus puolueessa ansaitaan työllä, aktiivisuudella, osaamisella ja hyvillä yhteistyötaidoilla. Johtopaikoille ei itse itseään voi nostaa, vaan muut nostavat sinut siihen, jos kaikki palapelin palaset osuvat kohdalleen. Ministerivalinnoissa nimittäin sopivan persoonan lisäksi vaikuttavat vielä pakettiin sopiva sukupuoli ja vaalipiiri.

Vaikka henkilövalinnat ovat aina mielenkiintoa ja tunteita herättäviä asioita, liika on kuitenkin liikaa. Seuraavat valtakunnan tasolle nousevat alueelliset uutiset ovat toivottavasti jo jotain ihan muuta kuin sekavaa ministerisoppaa.