Liian herkkä politiikkaan?

Ensin tulivat ymmärtävät, vähän säälivätkin, kommentit.

Touko Aallon ilmoitus väistyä puolueen puheenjohtajan paikalta masennuksen vuoksi sai monet mietteliääksi. Melko pian ensimmäinen toimittaja kirjoitti hänen luonteenpiirteidensä olevan vääränlaisia politiikan huipulle ja tekevän hänestä liian hauraan poliittisissa peleissä.

Sanottiin, että vain kovimmat pärjäävät politiikassa. Eduskuntatalon sisällä moni kansanedustaja mietti, että olenko minäkin vääränlainen politiikkaan.

Politiikan kuplaan on helppo sulkeutua. Kuplan sisällä energiansa voi käyttää taisteluihin vallasta.

Se on täysin hyväksyttyä, jopa odotettua politiikassa. Ilmatilan voi vallata se, joka taitaa strategisen suunnittelun, etenee kaikin keinoin kohti tavoitteita ja saa viestinsä läpi mediassa.

Joskus jopa puhtaan itsekkäistä syistä.

Kuplan ulkopuolella poliittisia pelejä kavahdetaan. Suomalaiset haluavat riidan sijaan nähdä mieluummin sovintoja.

Ihmiset arvostavat rehellisiä ja aitoja poliitikkoja. Sellaisia, jotka katsovat silmiin ja kuuntelevat kansalaisia. Sellainen poliitikko aistii myös kansan mielen liikkeitä.

Mutta aistiakseen ympäröivää maailmaa ihmisellä on oltava herkkyyttä.

Vain kovimmat pärjäävät politiikassa. Ajatus on pelottava.

Joskus poliitikon kovuutta luullaan vahvuudeksi. Lempeyttä voidaan pitää tahdon heikkoutena. Politiikka on kuitenkin työtä ihmisten kanssa. Se on luottamuksen rakentamista toisiin, vaikuttaakseen.

Kovuus etäännyttää kansanedustajan ihmisistä ja todellisuudesta. Vahvuutta ja periksi antamattomuutta tarvitaan taisteluissa asioiden puolesta. Niiden lisäksi tarvitaan lempeyttä taisteluissa ihmisten puolesta.

Eduskunnan työhuoneessani on muistilappu. Se on siinä silmieni edessä palauttaakseen minut juurilleni silloin, kun tuntuu vaikealle.

Lappu muistuttaa minua siitä, ettei inhimillisyys, empatia ja pehmeät arvot ole poliitikolle heikkouksia. Muistilapussani lukee: ”Lempeyttä voi odottaa vain kaikkein vahvimmilta.”

Politiikassa ei tarvita kovuutta. Sen sijaan politiikassa tarvitaan vahvoja, empaattisia ihmisiä. Herkkyys ei ole heikkoutta.