Kumppania etsimässä

Joka paikassa terveydenhuolto on tällä hetkellä ykkösongelma. Kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että nykyinen järjestelmämme on tullut tiensä päähän. Suurin osa meistä haluaa kuitenkin tehdä kaikkensa säilyttääkseen julkisen terveydenhuollon. Olen useasti viime aikoina miettinyt, että miksi aina asiakkaan pitää mennä palvelujen luokse, miksei palvelut voi mennä asiakkaan luokse?

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta kumppani? Minä koen kumppanin ystäväksi, jolla on halu kulkea kanssani samaan suuntaan. Kumppani kuulee hätähuutoni ja yrittää löytää yhdessä kanssani vastauksen ongelmiini. Kumppanuusneuvotteluissa Rauman painoarvo on 1/50. Jos siis puhutaan Raumalle tärkeistä asioista, äänemme jää kuulumattomiin.

Radikaalejakaan ratkaisuja ei nyt voi jättää harkitsematta. Raumalaiset haluavat saada terveyspalvelunsa Raumalta. Forssan mallin esimerkiksi tarjoaa sairaalapalvelut omana toimintaan. Ylipormestari Pajusenkin ehdotuksia asiakkaan vapaasta hakeutumisoikeudesta palveluihin, Erilaiset omista lähtökohdista ohjautuvat julkiset ja yksityiset yksiköt ja asiakas laitettaisiin keskiöön ovat miettimisen arvoisia asioita.

Neljän vuoden aikana on tuntunut oudolta, että kunnalla ei ole minkäänlaista todellista ohjaamisvaltaa erityissairaanhoidon palveluihin. Omistajalla ei siis käytännössä ole minkäänlaista sanavaltaa toiminnan ohjauksessa. Yritysmaailmassa tällainen toiminta ei olisi mahdollista. Omistajat sanelevat toimintalinjat. Maksajalla pitäisi olla maksajan valta. Tämä valta kuuluisi olla myös suhteessa ostettavien palvelujen määrään, vaan nyt näin ei ole.

Olen siis ensimmäistä kertaa mukana kumppanuusneuvotteluissa. Nähtäväksi jää koenko, että omistajien sanomaan tartutaan ja se ohjaa suuntaan vai tulemmeko jyrätyksi äänin 1-50.