Kolumni julkaistu Satakunnan Viikossa 3.2.2021.
Koulukiusaaminen saa entistä järkyttävämpiä piirteitä. Kiusaamisen sijaan meidän tulisi jo puhua kouluväkivallasta, jota lapsemme joutuvat arjessaan kohtaamaan. Toisaalta koulun pihalla on nyrkeillä hakattu kiusattua lasta jo iät ja ajat. Kouluväkivalta ja kiusaaminen eivät siis ole ihan uusia ilmiöitä. Käsittämätöntä on kuitenkin se, ettemme saa sitä loppumaan.
Joka kymmenes lapsi joutuu peruskoulussa toistuvan kiusaamisen kohteeksi. Jokaisessa luokassa on todennäköisesti ainakin yksi kiusattu lapsi. Kiusaamista on vaikea havaita ulkopuolisin silmin. Kiusaaminen voi olla hiljaista kiusaamista, kuten porukasta poissulkemista tai nimittelyä selän takana. Toiset kiusaajat käyttävät fyysistä väkivaltaa, tönimisestä aina kiduttamiseen asti. Kiusattu saattaa itse lykätä siitä kertomista pelosta. Usein kiusattu kokee myös lamaannuttavaa häpeää. Moni osallistuu kiusaamiseen sivusta seuraajana tai kiusaamisen mahdollistajana.
Jos mikään näkyvä merkki ei paljasta kiusaamista, voimmeko huokaista helpotuksesta? Emme voi. Yksikään aikuinen ei saa unohtaa todennäköisesti piilossa olevaa kiusaamisilmiötä. Meidän aikuisten vastuulla on suojella lapsia siltä. Meidän on tarkkailtava, varmistettava ja ehkäistävä. Näin me toimimme lastemme turvallisuuden osalta muissakin asioissa.
Kiusaamiseen puuttuminen ei ole helppoa kasvattajille tai vanhemmalle. Jokainen koulu tarvitseekin yhdessä vanhempien kanssa sovitut pelisäännöt tilanteisiin puuttumiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tammikuussa toimenpideohjelman kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi kouluissa. Toimenpideohjelma sisältää 14 konkreettista keinoa. Myös lainsäädäntöä on kiristettävä koulukiusaamisen kitkemiseksi. Jatkossa esimerkiksi ajantasaistetaan mahdollisuus evätä oppilaan osallistuminen opetukseen muiden turvallisen oppimisympäristön takaamiseksi. Nähtäväksi jää, riittääkö tämä.
Samaan aikaan on ymmärrettävä, miksi kiusaaja kiusaa ja puututtava niihin juurisyihin. Varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä on vahvistaa kaikkien lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Lapsen kykenemättömyys empatiaan, toistuva aggressiivisuus tai perheiden pahoinvointi ovat kaikki hälytysmerkkejä, jotka on nähtävä. Varhainen apu ehkäisee lapsen pahoinvointia myöhemmin.