Kirje alkoholistiystävälle: Puutun, koska välitän

Julkaistu Satakunnan Kansassa 24.2.2020.

Olet aina ollut hurmaava ihminen. Sinun seurassasi viihtyvät niin vieraat kuin tututkin. Olet juhlien keskipiste. Olet se, jonka ympäriltä kuuluu naurua ja äänekästä puheen sorinaa.

Olet myös herkkä. Poikkeuksellinen avoimuutesi ja rohkeutesi ihmisten kanssa, ja samalla kuitenkin herkkyytesi, on tehnyt sinusta ihmisenä kauniin. Olet huolehtinut niin monin tavoin läheisistäsi ja halunnut hyvää vieraimmillekin. Olet etsinyt paikkaasi maailmassa, tapaasi olla sinä. Ehkä etsit sitä vieläkin. Ja aivan kuten jokainen meistä, olet lopulta halunnut vain olla rakastettu ja hyväksytty.

Olen viime vuosien aikana miettinyt, miksen huomannut aikaisemmin. Miksi en ymmärtänyt, miten paljon alkoholi oli mukana kaikessa elämässäsi? Kun ensimmäisen kerran tajusin sinun piilottavan pullojasi voidaksesi juoda ystäviltä salassa, oli alkoholi jo saanut otteen sinusta. Olin silloin surullinen puolestasi. Kun sanoit hakevasi apua, uskoin sinua.

Sen jälkeen tiesi on muuttunut vain kivisemmäksi. Alkoholismi on muuttanut sinua ja elämääsi niin monin tavoin. Avoimuutesi on tiessään. Elämänilosi on muuttunut alakuloisuudeksi, jopa masennukseksi.

Työnnät läheisesi luotasi. Uskot silti, ettet tarvitse apua. Että pärjäät yksin.

Et ole vielä valmis myöntämään päihderiippuvuutta muille, muttet taida uskaltaa myöntää sitä edes itsellesi. Riippuvuudesta kärsivän on vaikea tunnistaa päihteen aiheuttamia oireita ja haittoja elämässään. Läheiset taas tuntevat ne kaikki liiankin hyvin.

Läheistesi kiukku tuntuu sinusta pahalta. Se on kuitenkin surun ja epätoivon synnyttämää. On vaikeaa seurata sivusta, kun elämäsi valuu hukkaan. On raskasta pelätä, ettei enää näe sinua hengissä.

Salailu ja valheessa eläminen vain pahentavat tilannettasi. Siksi kulissit ovat kaadettava. Se satuttaa kaikkia läheisiäsi, ja se satuttaa sinua. Se on kuitenkin ainoa tie ulos alkoholiriippuvuudesta. Siksi nyt on uskallettava puuttua. Puuttuminen on välittämistä.

Olen valmis menettämään ystävyyden, mutten ystävää. Jos mikään ei ympärilläsi muutu, mikään ei elämässäsi muutu.

Lopulta kuitenkin minun on hyväksyttävä se, että vain sinä päätät, haluatko raitistua.

Alkoholismi koskettaa yli miljoonaa suomalaisia suoraan tai välillisesti. Alkoholin ongelmakäyttäjiä arvioidaan olevan Suomessa noin 600 000. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi juomisesta, hae rohkeasti heti apua. Uskalla puuttua.