Kansanedustaja Salonen: Uudenmaan eristäminen auttaa Satakuntaakin, mutta viruksen leviäminen on estettävä täällä omin toimin

Hallitus on päättänyt esittää Uudenmaan alueen eristämistä lauantaista alkaen koronavirusepidemian hidastamiseksi, mikäli eduskunta päättää hyväksyä esityksen.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) muistuttaa, että vaikka eristäminen koskeekin vain Uudenmaan alueelle matkustamista ja sieltä poistumista, niin myös Satakunnan alueen sisällä on syytä noudattaa vahvasti hallituksen antamia suosituksia ei-välttämättömästä liikkumisesta pidättäytymiseksi.

  • Vaikka Satakunnassa ollaankin juuri nyt Uudenmaan tautikehityksestä jäljessä, niin on ehdottoman tärkeää, että me vältämme nyt kaikin tavoin sosiaalisia kanssakäymisiä. Näin vaikutamme itse siihen, että tartuntakehitys olisi Satakunnassa hitaampaa kuin se on Uudellamaalla ollut. Se antaa meille aina paremmat mahdollisuudet selvitä tulevista hoitotarpeista sekä suojata ihmisten terveyttä ja elämää, Salonen linjaa.

Salonen korostaa, että välttämätön asiointi- ja työmatkaliikenne sekä tavarankuljetus on edelleen hoidettava, mutta kaikkea muuta tulisi nyt välttää.

  • On ymmärrettävää, että oikeus vapaaseen liikkumiseen on ihmisten perusoikeus ja sen rajoittaminen eri tavoin voi harmittaa. Emme kuitenkaan suojele rajoituksilla nyt itseämme, vaan ikäihmisiämme ja sairaita. Eikä tauti ole helppo kaikille keski-ikäisillekään, vaan myös nuoremmat meistä voivat tarvita tehohoitoa selvitäkseen. Jokaisen ihmisen perusoikeutta elämään onkin siksi nyt varjeltava kaikin mahdollisin tavoin. Emme saa tuudittautua siihen, että Satakunta välttyisi epidemialta, Salonen toteaa.

Monet yritykset ovat hiljentyneet ja menettäneet merkittävän osan tuloistaan rajoituksista johtuen.

  • Yrittäjien tuska on valtava. Hallitus pyrkii kaikin keinoin rakentamaan siltaa pahimman yli. Pk-yritykset voivat hakea tukea Business Finlandilta. 1-5 henkeä työllistävät yritykset voivat hakea tukea Ely-keskuksilta. Yksinyrittäjien osalta on tulossa tarkennuksia ja ohjeistuksia pian, mistä ja milloin he voivat hakea tukea. Rahoitusta voi saada koronasta johtuvan tilanneanalyysin tekemiseen tai yrityksen kehittämistyöhön. Näillä rahoituksilla pyritään helpottamaan yrityksen selviämistä näistä poikkeusoloista. Avustusmuotoista rahoitusta ei tarvitse maksaa takaisin. On tärkeää tehdä jo seuraavia toimia, että ihmisten terveyskriisin jälkeen voimme pienentää edessämme olevaa talous- ja työllisyyskriisiä, sanoo Kristiina Salonen.

Lisätiedot:

Kristiina Salonen

p. 050 512 0010