Kansanedustaja Salonen kysyy valtionyhtiön yt-neuvotteluista

Valtio-omisteinen Suomen Viljava Oy kertoi huhtikuussa aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat miltei neljännestä koko 90 hengen henkilöstöstä. Suomen Viljava on Suomen suurin viljan käsittelyyn ja varastointiin erikoistunut yritys.  Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) kummastelee valtionyhtiön toimia.

Vaikka kyse ei ole satojen ihmisten yt-neuvotteluista, tämän kokoisessa yhtiössä ne ovat merkittävät, kun ne koskevat 25 henkilötyövuotta. Julkisuuteen ei ole annettu myöskään tarkkoja tietoja yt-neuvottelujen syistä. Kummastelen, mistä on kyse ja mitä tilanne merkitsee yhtiön tulevaisuuden kannalta, sanoo Salonen.

Viljavalla on toimintaa 20 paikkakunnalla ympäri Suomea, muun muassa Raumalla ja Kokemäellä. Salonen nostaa esiin myös huoltovarmuuden osana yhtiön toimintaa.

Viljakin kuuluu maamme huoltovarmuuteen. Huoltovarmuuden näkökulmasta yt-neuvotteluja olisikin nyt syytä avata päättäjille tarkemmin.

Salosen mukaan valtionyhtiön yt-neuvottelut liittyvät lisäksi keskeisesti valtion harjoittamaan omistajapolitiikkaan.

Olisi kiinnostavaa tietää, onko omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä tietoinen Viljavan suunnitelmista. Käsitykseni mukaan yhtiö on ollut hyvin toimiva ja henkilöstöstä on pidetty hyvää huolta. Nyt tulisi selvittää, olisiko irtisanomisille vielä löydettävissä vaihtoehtoja, toteaa Salonen.