Kansanedustaja Salonen: Kunnat saavat nyt ensiapua – tuen tarve tulee vielä kasvamaan

Hallitus sai kehysriihensä päätökseen keskiviikkona. Kehysriihessä päätettiin kuntien vuoden 2020 verotulojen menetyksien korvaamisesta 547 miljoonalla eurolla. Lisäksi kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toimijoita tuetaan yhteensä yli 60 miljoonalla eurolla. Yritystoiminnan turvaamiseksi tarkoitettua apua lisätään noin miljardilla eurolla.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) korostaa, että kuntien saama tukipaketti on hyvä alku, mutta todelliset tarpeet täsmentyvät vasta syksyyn mennessä. Hallitus valmisteleekin toukokuun lisätalousarvioesitykseen kuntien tukipaketin, jonka koko on vähintään miljardi euroa. Todennäköisesti kuntien tuen tarve tulee vielä kevään aikana kasvamaan. Loppukesän budjettiriihen yhteydessä kuntien tilanteeseen tullaan palaamaan.

  • Elämme nyt sumussa, jossa on hyvin vaikea nähdä eteenpäin. Talouden reunaehdot voivat muuttua merkittävästi suuntaan tai toiseen riippuen koronaviruksen nujertamisen aikataulusta. On kuitenkin selvää, että kerrytämme nyt laskua myös tulevien aikojen kustannettavaksi. Esimerkiksi terveydenhuollossa kiireettömät toimenpiteet on laitettu käytännössä jäihin. Aina kun jätetään jotain tekemättä ja hoitamatta, niin lopullinen hintalappu kasvaa vain korkoa. Kiireettömän hoidon siirtäminen on kuntia ja sairaanhoitopiirejä tulevaisuudessa odottava aikapommi. Tarvitsemme jatkossa lisää resursseja ja henkilöstöä purkamaan nyt syntyviä jonoja. Tämä on asia, jolle ei voi tehdä keskellä kriisiä mitään, mutta siihen on jo varauduttava, Kristiina Salonen arvioi.

Hallitus esittää työttömyyskassojen toiminnan tukemiseksi 20 miljoonan euron lisäystä etuuksien käsittelyn sujuvoittamiseksi. Yrittäjien toimeentulon turvaamiseksi esitetään lisättäväksi 272 miljoonaa euroa. Lisäksi jatkossa alle 10-vuotiaiden lasten kanssa töistä palkatta poissa oleva vanhempi voi hakea väliaikaista tukea lapsen hoitamiseen kotona.

  • On inhimillistä, että kiinnitetään huomiota yhtäkkiä työnsä menettäneisiin. Käsittelyjonot ovat kasvaneet kohtuuttomiksi, joten kaikki toimet on tehtävä, jotta ihmiset voivat saada etuutensa kohtuullisessa ajassa. Niillä rahoilla maksetaan asuminen ja ostetaan ruokaa, joten etuutta ei voi odotella kuukausikaupalla, Salonen sanoo.

Lisätiedot:

Kristiina Salonen

p. 050 512 0010