Kansanedustaja Salonen: Hoivan laadunvalvontaa ei saa jättää omaisten tai vanhusten varaan

Usean eri aluehallintoviraston alueelta on tullut tietoon Esperi Care –yritykseen liittyviä ongelmatapauksia kymmenistä yksiköistä. Valvira on käynnistänyt yrityksen toiminnasta valtakunnallisen selvityksen ja määrännyt Kristiinankaupungissa toimivan hoivakodin suljettavaksi hoitovirhe-epäilyjen takia. Hoivakodissa yhden asiakkaan epäillään kuolleen hoitovirheen vuoksi. Lisäksi kolme asiakasta on toimitettu joko terveyskeskushoitoon tai kuntoutushoitoon. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) sanoo, että valitettavasti jotain tällaista on jo osannut odottaa ihmisiltä saatujen viestien takia.

Olen itsekin ollut yhteydessä eri valvontatahoihin, koska saamani palautteet vanhusten hoivasta ovat olleet todella huolestuttavia. Lisäksi alan ammattilaisilta on kuultu epätoivoisia avunhuutoja jo pitkään liittyen hoitohenkilöstön mitoituksiin ja käytettäviin haamuhoitajiin. Henkilöstöä ei selvästikään ole tarpeeksi ja ammattilaiset ovat itse sanoneet, että pelkäävät ettei hyvää hoivaa tai turvallisuutta voida täysin taata. Valvontatahot taas ovat täysin ylityöllistettyjä ja tuntuu, että voivat reagoida ilmoituksista vain jäävuoren huippuun, Salonen kertoo tyrmistyneenä.

Salonen muistuttaa, että jo viime vuoden lopulla Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer lähetti avoimen kirjeen kuntien tarkastuslautakunnille, jossa vaadittiin kiinnittämään huomiota ostopalvelusopimusten toteuttamiseen käytännössä.

Kaikkein räikeimpiä esimerkkejä henkilöstömitoitusten laiminlyönneistä ovat niin sanotut haamuhoitajat. Siis työvuorolistoille kirjatut ihmiset, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Kuinka olemme päätyneet tällaiseen tilanteeseen, että Suomessa toimitaan näin? Selvää on, että viimeistään nyt tähän toimintatapaan on saatava loppu, Salonen painottaa.

SuPerin teettämästä kyselystä yksityisissä hoivalaitoksissa työskenteleville hoitajille selvisi, että hoidon laatu ja asiakasturvallisuus eivät monissa tapauksissa vastaa omavalvontasuunnitelmaa. Käytännössä esimerkiksi aamuneljältä herännyt vanhus on saanut aamiaisensa ja lääkkeensä vasta puolenpäivän aikaan, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi.

 Hoivatyöstä on tehty kylmää voitontavoittelua painamalla henkilöstökustannukset mahdollisimman alas. Palvelujen laatu ja asiakasturvallisuushan siitä kärsii merkittävästi. On todella valitettavaa, että voittoa tehdään heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella, kuten vanhusten ja sairaiden, toteaa Salonen.