Kansanedustaja Salonen: Aktiivimallin purkuesitys etenee – esitysluonnos lähtenyt tänään lausunnoille

Hallituksen esitysluonnos aktiivimallin leikkurin purkamisesta on tänään lähtenyt lausuntokierroksille. SDP:n eduskuntaryhmä linjasi kesäkokouksessaan Helsingissä perjantaina 16.8, että syksyn budjettiriihessä tavoitteena on aktiivimallin leikkurin poistaminen.

Kansanedustaja ja SDP:n eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Kristiina Salonen on aktiivimallin leikkurin purkamisesta tyytyväinen, sillä aktiivimalli on kohdellut työttömiä epäreilusti. Käytännössä aktiivimalli on toiminut leikkauksena ihmisten työttömyysturvaan. TE-toimistojen asiantuntijoiden ja esimiesten keskuudessa tehty kysely paljasti, että TE-toimistoissa kannatettiin aktiivimallin lakkauttamista.

  • Näyttää siltä, että aktiivimalli on ainoastaan sitonut työvoimavirkailijoiden aikaa paperityöhön aktiivisuuden toteamiseksi sen sijaan, että olisi tehty työtä ihmisten työllistymisen eteen. Aktivointi on tärkeää ja ratkaisevaa ovatkin juuri aktivoinnin keinot.  Aktiivimalli puri kohtuuttomasti työttömien toimeentuloon. Siksi tällä kaudella on tärkeää, että aktiivimallin leikkuri puretaan ja ihmisten työnhakua edistetään laadukkaiden palvelujen, henkilökohtaisen tuen ja palkkatuen avulla, Salonen linjaa.

SDP:n eduskuntaryhmä päätti muiksi tavoitteekseen syksyn budjettiriihessä eläkelupauksen ensimmäisen erän toteuttamisen, tasapainoisen aluekehityksen, osaamista tukevia panostuksia koulutukseen ja nuoriin sekä työllisyysasteen nostamiseksi tähtääviä välittömiä toimenpiteitä. Lisäksi SDP:n eduskuntaryhmä vaatii nopeita toimia hoitajamitoituksen nostamiseksi vanhustenhoidossa.