Ei se yhteiskunta pyöri sillä tavalla, että kaikki jättävät lapsensa rokottamatta

Rokotevastaisuuden heräämisestä kertonee jotain kuitenkin se, että tammikuussa uutisoitiin lohjalaisessa koulussa puhjenneesta tuhkarokkoepidemiasta, joka sairastutti kymmeniä lapsia. Kyseisessä koulussa vain puolet lapsista oli rokotettu, minkä vuoksi tauti pääsi leviämään nopeasti. Tämä on nyky-Suomessa uusi ilmiö. Tuhkarokkorokotukset aloitettiin maassamme vuonna 1982 ja sen jälkeen täällä tavatut tautitapaukset ovat olleet peräisin vain ulkomailta. Tuhkarokon yleiset jälkitaudit, keuhkokuume ja aivokalvontulehdus, voivat olla vaarallisia ja jopa kohtalokkaita. Ennen rokotusten alkamista myös Suomessa oli useita tuhkarokosta johtuvia kuolemantapauksia vuosittain. Onkin syytä toivoa, että Lohjan kaltaiset tapaukset ovat maassamme kuitenkin poikkeuksia.

Ennen kuin lähtee mukaan naapurustossa leviävään rokotevastaisuuteen, on syytä miettiä kahdesti. Rokotusten mahdolliset haittavaikutukset on toki tiedostettava ja otettava vakavasti. Samalla tulisi kuitenkin suhteuttaa rokotuksilla vuosikymmenten aikana saavutettu hyöty ja säästyneet ihmishenget. Rokotusohjelmat ovat kuitenkin mitä parhainta mahdollista ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa.

On myös syytä muistaa, että rokotuksia ei oteta vain itseään varten. Rokotetut ihmiset toimivat suojamuurina myös immuunipuolustukseltaan sairaille ihmisille. Esimerkiksi syöpäsairaita ei välttämättä voida rokottaa tiettyjä tauteja vastaan, mutta he pärjäävät yhteiskunnassa, jossa muut on rokotettu. Silloin kun terve ei-rokotettu ihminen sairastuu, tauti ei ole välttämättä hänelle vaarallinen, mutta jos hän tartuttaa taudin vastustuskyvyltään heikentyneeseen ihmiseen, se voi olla tälle ihmiselle kohtalokas.

Tämä samainen suojamuuri antaa turvaa myös niille, jotka valitsevat rokotuksista kieltäytymisen. Jos kuitenkin valtaosa väestöstä valitsisi rokotteista kieltäytymisen, ei mitään suojamuuria syntyisi, vaan jokainen olisi oman onnensa varassa tauteja vältellessään. Suositun Putoushahmo Ymmin sanoin voisikin siis todeta, ettei se yhteiskunta pyöri sillä tavalla, että me kaikki jätämme lapsemme rokottamatta.