Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen leikkauksia kohtuullistetaan

Esityksen mukaan koko maassa aloituspaikkojen määrä vähenee 1 941:llä vuoteen 2016 mennessä, mikä on merkittävästi vähemmän kuin marraskuun 2012 lähtöesityksessä, jolloin esitettiin 7 351 paikan vähennystä tai maaliskuun 2013 esityksessä, jolloin esitettiin 3 151 paikan vähennystä. Aloituspaikkojen leikkaukset maakunnissa johtuvat siitä, että ikäluokat pienenevät ja väestö pakkautuu lähemmäs pääkaupunkiseutua ja kasvukeskuksia. Suhteessa nuorisoikäluokkiin ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkojen määrä kuitenkin lisääntyy koko maassa nykyisestä.

–    Ikäluokat maakunnissa pienenevät ja toki koulutuspaikkojen tarve on suurin siellä, missä on eniten nuoria. Kuitenkin aiemmin suunnitellut vähennykset tuntuivat maakunnissa kohtuuttomilta. Ministeriö on saanut suunnitelmista runsaasti palautetta ja paljon työtä on tehty sen puolesta, että leikkauksia kohtuullistettaisiin. Tämä auttaa myös nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamisessa. Sen vuoksi ministeri Kiurun päätökseen on oltava tyytyväinen.

–    Satakunnassa tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi WinNovan supistusta huojennetaan 100 paikalla ja Satakunnan koulutuskuntayhtymän supistusta 30 paikalla maaliskuun esitykseen verrattuna. Vähennyksiä on edelleen Satakunnassakin tulossa, mutta tilannetta on kuitenkin nyt järkeistetty.